Τα παιδιά θα μάθουν για την ωφελιμότητα, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του καρπού.

Εντυπωσιακό βιωματικό πρόγραμμα της Ελιάς, τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του ελαιόλαδου!

Στο Πρόγραμμα της Ελιάς, τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του ελαιόλαδου! Αφού επισκεφτούν με ελαιόπανα, ραβδιά και χτένια τον Ελαιώνα του Πάρκου, και μάθουν για την ωφελιμότητα, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του καρπού, παίρνουν τα γεμάτα με ελιές σακιά και οδηγούνται σε ένα από τα 3 παραδοσιακά Ελαιοτριβεία του Πάρκου. Εκεί, αφού κατανοήσουν την λειτουργία του Λιοτριβιού, χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν όλοι μαζί τις δουλειές ώσπου να τρέξει φρέσκο το λάδι!

Κάποιοι θα ρίξουν τον καρπό στο Αλώνι, άλλοι θα γυρίσουν τις Μυλόπετρες ώστε να λιώσουν τις ελιές και να φτιάξουν πολτό, κάποιοι θα μεταφέρουν τον πολτό στα μουτάφια (=τρίχινα σακιά) και έπειτα, τα γεμάτα μουτάφια στο Πιεστήριο. Εκεί, μια ομάδα θα γυρίζει το μοχλό του Πιεστηρίου, ενώ μία άλλη θα ρίχνει ζεστό νερό ώστε να βοηθήσει το φρέσκο Λάδι να τρέξει. Μετά από όλα αυτά, επισκεπτόμαστε το Εργαστήρι Βρώσιμης Ελιάς, όπου δουλεύουμε φτιάχνοντας ελιές τσακιστές, χαρακωτές ή θρούμπες και τέλος, μαθαίνουμε και για την δημιουργία του σαπουνιού από ελαιόλαδο.

Βιωματικό Πρόγραμμα στο σχολείο σας!!!

Τα προγράμματα και οι δράσεις μας

Ταυτόχρονα, οι δράσεις του Πάρκου αγκαλιάζουν και ένα ευρύτερο κοινό που είναι ευπρόσδεκτο κάθε Σαββατοκύριακο να επισκεφθεί τον χώρο και να λάβει μέρος σε παράλληλες δραστηριότητες, εκτός των βασικών του προγραμμάτων.

Όλος ο κόσμος των δεινοσαύρων